Festőnövény Kert kialakítása lépésről lépésre

 

canva_person_holding_bundle_of_purple_flowersk_1.jpg


A kertünkben, vagy akár balkonon felnevelni a saját festékünket szerintem egy nagyon izgalmas dolog, nyári program lehet. Nem is kell nagy kertészeti tudás ahhoz, hogy néhány ágyás virággal vagy növénnyel el tudjunk boldogulni. A festőnövények tárháza pedig szinte kifogyhatatlan, amit fel tudunk használni növényi festéshez, így mindenki válogathat közülük kedvére. Rengeteg a gyógynövény, vagy fűszernövény (levendula, oregánó) ami festésre is alkalmas, sok szép virág erős színeket produkál, így összeköthetjük a kellemest a hasznossal.

Mik azok az alap dolgok amik szükségesek lehetnek:

1.Elsősorban egyfajta hozzáállás…
A növényekkel való festést nem gondolom nehéznek, vagy túl komplikáltnak, csak más hozzáállás, gondolkodásmód szükséges hozzá mint a ma megszokott. Tehát elsősorban tudomásul kell venni, hogy sokkal nagyobb szerepet kap a véletlenszerűség, a folyamatot nem tudjuk teljesen mi koordinálni.
Másodsorban lassú. És ezt a lassúságot ha egyre jobb eredményeket szeretnénk, csak fokozni érdemes nem pedig csökkenteni…Ha a folyamatnak ezt a két sarkalatos pontját elfogadjuk, már csak élvezni kell hogy szép dolgokkal dolgozunk, szépet hozunk létre, ami egyben jó is.

2. A gyakorlatban pedig szükséges egy kis hely ahol neveljük a növényeinket, számos növénynek elég egy balkonláda, egy ágyás a veteményesben, nem kell túlgondolni. Ahogyan a paradicsom is szépen terem balkonon…Ha kertben lehet gondolkodni, nem árt, ha megtervezzük egy egyszerű rajzban az egészet.

3.Termőföld és a növények
Így nyár közepén a magvetésről már lecsúszik az aki most gondolkodik kertben, de nincs nagy baj, mert előnevelt cserepes növényt most is vehetünk, tapasztalataim alapján a mi időjárásunk késő őszig megfelelő a legtöbb növénynek (tavaly még novemberben is szedtem virágot…) Néhány könnyen nevelhető növény ami szóba jöhet: büdöske, cickafarkfű, rézvirág, festő pipitér, dália, rozmaring, stb.

4. Milyen kellékek fontosak:
Általános dolgok mint: ültető eszközök, cserepek, kis ásó, metszőolló vagy olló –a virágokat, ágakat ha folyamatosan szedjük újabb virágzásra serkentjük a növényt (kisebb zöldnövényeknél mindig csak mértékkel vágjuk vissza)

5. Eszközök és hely a növények szárításához, tárolásához
Szárítani többféleképpen lehet, lógatva és felakasztva, szellőző textilzsákokban, én teszek egy papírt zöldséges faládákba és ezekben szárítok. Pamut zsákokban tárolok, de ez lehet papírdoboz, papír tasak, üveg, lényeg hogy teljesen kiszáradjon miután csomagoljuk.


Ha kedvet kaptál néhány festőnövény ültetésére irány egy helyi piac, vagy virág lerakat- lehetőség szerint olyan ahol értenek is ahhoz amit árulnak, és kezdődjön a móka!

Ditta Felt

Simon Judit vagyok,a Dittafelt márka alapítója textil-divattervező, nemezkészítő művész a fenntarthatóság jegyében.

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása