A műanyagmentes júliusról...

simson-petrol-krctg4cktvq-unsplash.jpg
Nem hiszem hogy mindenki megtalálta ennek a kezdeményezésnek a lényegét... A kizárólag negatív megnyilvánulók biztosan nem.
Az én olvasatomban a kezdeményezés lényege, hogy meglásd, az amit a legtöbb ember tesz, és ahogyan teszi, amit ránk kényszerítenek nem biztos hogy jó és helyes is, és nem biztos hogy nem lehetne jobb és helyesebb másképp.
A kezdeményezés lényege, hogy változtassunk a hozzáállásunkon, a gondolkodásmódunkon, a bevett szokásainkon, a kényelmünkön, ami kicsit közelebb viszi egy hulladékmentesebb élethez.
Mindenki máshonnan indul, ezért mindenkinek mások a lépései, nem hiszem hogy receptekhez kell igazodni.

Lehet hogy valaki azt gondolja hogy én a virágaimmal meg a lassú textillel biztosan könnyen beszélek műanyagmentességről, talán azt hiheti valaki hogy egy ilyen otthon extra környezettudatos, makulátlan.

Sajnos nem az. Még nem az. Hiszen ebben a kényszeredetten csomagoló eldobható világban élek én is, ezer feladattal meg gonddal, kinek kellene még erre plusz teher amit ráadásul magamnak gyártok. És mégis.
Pont azért mert ebben a mindent csomagoló eldobható világban élek, egy kis beleéléssel átlátom a rendszert, az árnyoldalát,  látom ennek a végét, a kifutását, mindez hova vezet.
Ezt pedig biztosan nem akarom.

Nem az a lényeg hogy egy hónapig ne tegyek a kosaramba semmilyen műanyagot…Mint ahogy a hit sem abban mutatkozik meg hogy ki hányszor mutatja meg magát a templomban vagy mennyi pénzt dob a perselybe, nem érdekes. Az az érdekes hogy akkor is ha megvettem a hónapban azt a néhány tejfölt közben számtalan más dolgot kiváltottam mert már a gondolkodásom része hogy igyekezzek változtatni. És ezért be tudom áldozni a kényelmemet, és ettől a nap végén jobban érzem magam.
Aki figyelemmel követi a témát igen sok életút, hozzáállás, miértek rajzolódnak ki, ami már önmagában is nagyon inspiráló, egy közösség körvonalazódik.


Mert miért is kellene emiatt törni magunkat…?
Azért mert most még megvan a lehetőségünk hogy törjük magunkat, most még.

Ditta Felt

Simon Judit vagyok,a Dittafelt márka alapítója textil-divattervező, nemezkészítő művész a fenntarthatóság jegyében.

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása